ZORGBOERDERIJ DE HORST

Geschiedenis

Het idee om een zorgboerderij te beginnen kwam voort uit idealisme.

Wij, Sylvia Albers en Lucy Kerkhof, waren beiden ruim 25 jaar werkzaam in de ouderenzorg toen we voor het eerst in aanraking kwamen met een zorgboerderij. Voor de opleiding deelkwalificatie Activiteitenbegeleiding schreven we de scriptie “Zorg buiten de muren van de instelling” over deze nieuwe zorgvorm. We waren direct erg enthousiast over het compleet andere aanbod en we zagen dat mensen ondanks hun beperking toch heel actief bezig konden zijn.

Op het melkveebedrijf van Sylvia en Jos bleek voldoende ruimte te zijn om ook een zorgboerderij te starten. We schreven hiervoor een plan waar de gemeente Mill en Sint Hubert en BrabantZorg, de toenmalige werkgever, direct erg enthousiast over bleken. Na bijna een jaar waren alle vergunningen rond, was de ruimte ingericht, de boerderij aangepast, de moestuin gereed, was er een klusruimte gecreëerd en tekende Zorgboerderij de Horst het samenwerkingscontract met BrabantZorg.

Opening

In juni 2006 opende zorgboerderij de Horst haar deuren. We begonnen met 2 dagen dagbesteding in de week, met telkens twee gasten. Vanaf het begin liep het goed en er kwamen er meer gasten en meerdere dagen per week bij. Trudy Janssen kwam er als derde zorgprofessional bij. Ook kwamen er meer vrijwilligers en stagiaires op de zorgboerderij werken. Gasten voelden zich thuis, waren actief bezig en er heerste een gezellige sfeer.

Groei zorgboerderij

Met de groei van het aantal gasten werd de ruimte voor de dagbesteding te klein. Aan de andere kant van het erf werd daarom een groot nieuw gebouw geplaatst. Dit gebouw voldoet aan alle wensen en behoeftes van de cliënten met een ruime keuken, veel lichtinval, uitzicht op de landelijke omgeving, aangepaste toiletten, een grote klusruimte en een groot afdak. Ook werd er rondom het gebouw een nieuwe tuin aangelegd, een volière gemaakt, net als een dierenweide en een boomgaard. Alles werd veelal samen met cliënten gerealiseerd.

Zelfstandig

Vanaf 1 mei 2019 is Jelle Albers in het bedrijf gekomen als mede-eigenaar en zijn we met de Horst geheel zelfstandig geworden. Doordat we contracten hebben gesloten met alle gemeenten kunnen we de zorg zelfstandig aanbieden.

Het is mooi om te zien dat de cliënten op de zorgboerderij opbloeien. Ondanks de beperkingen vinden ze hun weg op de zorgboerderij en leggen ze veel sociale contacten. Er wordt veel plezier gemaakt en iedereen voelt zich erg thuis. Het personeel en de vrijwilligers doen hun werk met veel enthousiasme en plezier en dat brengen ze over op de cliënten. Dit maakt dat iedereen zich helemaal thuis voelt op de zorgboerderij.

Millsveld

In 2021 is Millsveld opgericht. Op Millsveld kunnen mensen met dementie en NAH die tussen de 30 en 65 jaar oud zijn werkzaamheden en activiteiten doen. Het gebouw van Millsveld staat op hetzelfde terrein als het gebouw van Zorgboerderij de Horst. Kijk voor meer informatie over Millsveld op www.millsveld.nl

TERUG NAAR BEGIN

Interesse, vragen of aanmelden?

CONTACT